Hvis du bare er interessert i å bestille gratis prøvebehandling, kan du bruke kontaktskjemaet til høyre.

Vi har utviklet en velutprøvd terapimetodikk mot tvangslidelse som fungerer godt sammen med en god terapeutisk relasjon mellom deg med OCD og terapeuten. Lidelsen alene er forholdsvis enkel å behandle og du vil få noen redskaper som du bruker mellom sesjonene.  Tradisjonell kognitiv terapi kan noen ganger virke mot sin hensikt, fordi å motbevise en tvangstanke er det samme som å respondere på tanken og dermed lage en ny tvangshandling. Vår løsning på dette er blant annet å få deg til å oppsøke tankene i et bestemt tidsrom på døgnet og behandle dem ved våre terapimetoder. Denne inkluderer blant annet å stoppe angstens funksjon som bevis på at tanken er sann (bryte emosjonell ressonering). Ved å gå inn og ut av tvangstankene øver man seg opp til å akseptere og forstå tankene som noe på utsiden av seg selv, samtidig som man eksponerer og aksepterer angsten for å redusere den.  Ved å øve på dette i et bestemt tidsrom på døgnet oppnår man å oppsøke tvangstankene i stedet for at tvangstankene oppsøker en selv. Det gir en opplevelse av kontroll. Men dette er bare en del av metodikken. 

Å stoppe obsesjonene (tvangstanker) er ikke alene nok til å behandle denne lidelsen. Siden kompulsjonene (tvangshandlingene) fungerer som negativ forsterkning bør du også stoppe disse, for å stoppe angstreduksjonen som belønning, sammen med eksponering av stimuli. Problemet er  at du gjennom lang tid har formet hjernens belønningssystem (Behavioral activation system, BAS) til å tvangshandle. Hvis du stadig vasker hendene på grunn av tvangstanker om bakterier, vil du bli roligere og lykkelig av å vaske deg, fordi angsten går ned eller forsvinner. Dersom du stadig sjekker om  komfyren er slått av, blir du  blir belønnet med at angsten går vekk en stund og et nytt tilskudd av dopamin (lykkedop) for hver gang du sjekker.  Hjernen blir belønnet av dopamin og du føler seg dermed tilfreds. Du utvikler derfor en dopaminavhengighet, samtidig som at unngåelse  av komfyrangst skaper mindre eksponering. I komfyrangst eksempelet kan tvangstankene være et brennende hus og forkullede barn liggende sammen med bamsen og dukken. Du kan tankemessig være klar over at han har sjekket komfyren for 20 minutter siden. Derfor hjelper det ikke med bevis, motbevis og alternative tanker osv. Du vil bruke  tvangshandlingen for å få vekk de ekle tankene (som du i mange tilfeller vet er usanne). 

Den beste terapien er å stoppe tvangshandlingene (resposhindring) i kombinasjon med ved vår aksept/omfokuseringsmetodikk. Det betyr at du lærer å akseptere angsten og tankene bak angsten. Det gjør vi sammen gjennom en eget utviklet terapeutisk metode som jeg må gi individuelt. Å kjempe i mot tvangstanker gjør bare at tankene blir med påtrengende. Det blir som å sloss mot feieren; man blir bare svartere og svartere.

Ellers fungerer det likt som eksponeringsterapi, hvor å stoppe tvangshandlingen er å eksponere for angsten. Men i tillegg trenger klienten en metode som distraherer hjernen å så stor grad at det blir mindre mental kapasietet igjen til tvangstanker. Den må jeg også gi individuelt. 

Sterk tvangslidelse kan lage dype nevrologiske baner i sentralnervesystemet. Disse lager egne beløningssystemer i hjernen som belønner atferd som forsterker lidelsen. Terapien går derfor også ut på å lage et konkurrende belønningssystem som er sterkt nok til å konkurrere ut tvangstankene og tvangshandlingene (Behavioral activation system, BAS). Vi er etterhvert blitt gode på denne metodikken.

Ved ekstremt høy angst, kan man i en overgangsperiode bruke medisinering, men vi anbefaler å fase ut medisninene før behandlingen er ferdig. Medikamentet man bruker for denne lidelsen er høye doser av SSRIer, men fastlegen har hovedansvaret for medisineringen.  

Ønsker du å vite mer om vår behandling, bør du bestille en gratiskonsultasjon på kontaktskjemaet under. Det er ved å prøve ut behandlingen at du får best kunnskap om terapiformen. Og det koster deg ingenting.  

Les mer om tvangslidelse (OCD)

Kontakt oss for 90 minutts gratisbehandling av OCD. Fyll ut kontaktskjemaet til høyre, eller ring 917 26 373.                                   


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Kontakt oss for 90 minutts gratis kognitiv terapi
Prøv oss på skype eller kom til terapikontorene på Lillestrøm eller Neskollen i Akershus. Fyll ut skjemaet og klikk send! Du kan også ringe eller sende SMS på telefon nr +47 917 26 373. Pårørende kan ikke be om time på vegne av andre, med mindre det gjelder barn under 16 år.
Skriv inn ditt navn
Skriv inn din e-postadresse
Skriv inn ditt telefonnummer
Skriv en melding


Innhold ©2016 Global University. Webdesign ©2016-18 Web Norge